Saturday

Oreo cheese cake !

Assalamualaikum w.b.t

Orang lain sibuk mengemas baju semua . Sibuk check balik borang borang yang kene bawak . Aku ? Aku buat apa ?

Tadaaaaa !


Oreo Cheese Cake

Arghh aku agak frust la sebab aku lambat tutup dengan tudung periuk so jadi kekuningan sikit . Phewww naseb tak merekah . Hehe . Alhamdulillah . Sedap :D

Nahh resepi 

Untuk base bawah tu :

30 keping oreo ( dibuang krim tengahnya ) 
1/4 butter dicairkan

Untuk kek dia :

500gm cream cheese 
2 biji telur 
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar perahan lemon
1/2 gula pasir halus
1/2 yoghurt asli 
1/2 cawan oreo yang dicincang conceng :p

Camne nak buat dia ni haaaa dia :

Untuk base mula mula korang kisar oreo tu lepas tu masukkan butter yang korang dah cairkan tu lepas tu masukkan kat dalam dulang yang dah disapu majerin tu yee tu yee . Tepekkan lepas tu masuk dalam peti ais kasi sejuk kejap .

Sementara nak kasi base tu sejuk , baik korang panaskan oven dulu . Suhu kasi 170 darjah . Panaskanlah dalam 10 minit ke . Alang alang tu teruslah buat bahan bahan kek tu . Masukkan semuanya telur , creamcheese , gula , esen vanilla , yoghurt n lemon dalam mixer lepas tu kacau lah dengan kelajuan sederhana . Dalam 3 ke 4 speed . Bila tengok adunan dah sebati , agak agak cantik dipandang so masukkan oreo yang dicincang tadi . 

Keluarkanlah loyang yang korang buat base tadi agak agak dah mampat so masukkan adunan kek tu . Ratakan so kalau korang nak letak biskut oreo cam aku buat ni letak laa . Kalau tak nak pun takpee T___T tsskk tsskkk . 

Ok sebelum nak membakau aku gunakan steam bath punya style . Firstly dalam oven tu paling bawah ada loyang empat segi yang besar tu kan ? Masukkan air panas yang baru dimasak ye jangan air sejuk harap maklum . Lepas tu letak la jaring kat atasnya . Sebelum nak bakau kek tu balut lah loyang tu dengan aluminium foil untuk mengelakkan percikan air masuk ke dalamnya . Dah agak agak cantik balut tu bakau lahh kek tu . Suhu 170 masa 1 jam .

Untuk mengelakkan kek merekah dan kekuningan macam aku ni T_______T diam ah ! Dah 40- 45 minit agak agak kek tu nak masak tutup kek tu dengan tudung periuk atau tutup dengan aluminium foil . Lepas tu dah cukup satu jam biarkan kek tu dalam oven bukak pintu oven tu sikit bagi wap panas keluar . Agak agak dah 15 minit tu masukkan dalam peti sejuk dan sejukkan selama 4-5 jam yeee atau nak semalaman pun boleh :)

Sekian , mokaseh :D